Skip to content Skip to footer

Jak przygotować sorbet i granitę lodową?

Ogromna popularność zdrowego żywienia dotyczy także deserów oraz napojów. Dążenie do posiadania szczupłej sylwetki, a jednocześnie nie odmawianie sobie drobnych przyjemności spowodowało modę na sorbety oraz desery, w których podstawą jest granita lodowa.

Czym jest granita lodowa i z czego się ją przyrządza?

Najogólniej granitę można określić jako półpłynną postać soku, wody lub różnych wyciągów z ziół, kawy oraz herbaty. Przyrządzana w specjalnych urządzeniach, zwanych granitorami jest masą składającą się z drobnych kryształków lodowych, które utrzymując niską temperaturę wchodzą w skład niezwykle orzeźwiających deserów oraz lodów.

Smaki, jakie może posiadać granita lodowa są praktycznie nieograniczone, ich wybór zależy tylko od inwencji osoby przygotowującej słodkie dania. Najchętniej wykorzystywane są do tego celu soczyste owoce, naturalne soki, a także wywary z kawy i herbaty.

Czym są sorbety i jak się je uzyskuje?

Sorbety są gęstymi sokami, które posiadają niską temperaturę, dlatego idealnie nadają się na upalne dni, chętnie spożywane są w kawiarnianych ogródkach, gdzie doskonale orzeźwiają. Na bazie sorbetów przygotowywane są także bardzo popularne lody, które nie są zbyt słodkie i posiadają naturalne smaki.

Przyrządzenie sorbetu nie jest możliwe bez użycia specjalnego urządzenia, jakim jest maszyna do sorbetów. Takie sprzęty można wybrać z licznej propozycji sklepów ze sprzętem gastronomicznym.

Do przygotowania tego rodzaju orzeźwiającego napoju, które przyrządza maszyna do sorbetów można użyć wielu soczystych owoców sezonowych, z których powstają doskonałe, lekkie i niskokaloryczne produkty, bardzo cenione szczególnie wśród osób dbających o zdrowe żywienie oraz szczupłą sylwetkę.

Czy sorbety i desery na bazie granity są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodkości?

Jak najbardziej tak. Naturalne i nie zawierające dużej ilości szkodliwego dla zdrowia cukru produkty przyrządzane na bazie świeżych owoców oraz soków, a dodatkowo podawane w atrakcyjnej formie są świetną alternatywą dla ciężkich, wysokokalorycznych i tuczących tradycyjnych deserów.

Wszystkie osoby pragnące się zdrowo odżywiać, a także dzieci mogą w pełni bezpiecznie delektować się orzeźwiającymi, naturalnymi słodkościami oraz czerpać z tego wiele przyjemności, jakie wiążą się ze spożywaniem smacznych deserów.