Jak wybrać hokery barowe do baru, knajpki czy restauracji? Wbrew pozorom liczy się nie tylko wygoda. Jeśli hokery mają dobrze się sprawdzić w codziennym użytkowaniu, powinny spełnić kilka dodatkowych kryteriów. Oto kilka wskazówek, które pomogą w podjęciu decyzji: które hokery barowe do lokalu gastronomicznego?
Dlaczego hokery barowe?
Planując urządzanie baru czy restauracji, warto uwzględnić hokery barowe – siedzenia na podwyższeniu, idealne do ustawienia przy barze czy podwyższanym blacie, np. w oknie. Ten rodzaj siedzenia nie tylko umożliwia pełne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, ale też cieszy się znakomitą renomą. Wielu klientów właśnie dla porannej kawy czy wieczornego drinka wypitego przy barze odwiedza knajpkę – hoker to więc rzecz niezbędna.
Obecnie hokery dostępne są w wielu modnych modelach, dzięki czemu mogą pełnić rolę nie tylko funkcjonalną. Odpowiednio wybrane będą także elementem dekoracyjnym. Ozdobią lokal i nadadzą mu wyjątkowego klimatu. Hokery mogą być stylizowane na estetykę paryską albo przypominać te z barów w Nowym Jorku, mogą być klasyczne lub nowoczesne – wszystko zależy od wizji właściciela lokalu.
Jak wybrać hokery barowe?
Na co zwrócić uwagę poszukując hokerów barowych do baru czy restauracji? W pierwszej kolejności trzeba zastanowić się, jaki styl powinny mieć barowe siedziska. Inne hokery pasowały będą do małej, hipsterskiej kawiarni, inne do bistro w stylu francuskim, jeszcze inne do bardzo eleganckiej restauracji w klasycznym stylu. Również kształt i kolor muszą współgrać z wystrojem pomieszczenia. We wnętrzach tradycyjnych najlepiej sprawdzą się klasyczne formy, np. z lekkim zdobieniem. W restauracjach w nowoczesnej estetyce można postawić na minimalizm lub wręcz przeciwnie – zaszaleć z formą i kolorem, dodając lokalowi oryginalności. Nietypowe hokery barowe mogą wręcz stać się jego znakiem rozpoznawczym.
Wygląd to jednak nie wszystko. Równie ważna jest jakość wykonania. Trzeba pamiętać, że krzesła będą używane codziennie i to przez wiele osób. Muszą zatem być trwałe i solidnie wykonane. Najlepiej wybierać szlachetne, odporne na zniszczenia i nie wymagające częstej konserwacji materiały. Należy także zwrócić uwagę, by wykończenie było staranne oraz by stołki były stabilne. Hokery barowe muszą też wysokością pasować do baru czy stołu, którym dysponuje lokal – gościom powinno być przede wszystkim wygodne.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Demi Co.