Skip to content Skip to footer

Suszone warzywa mają intensywny smak i aromat. Jak wykorzystać je w kuchni?

Suszenie jest najstarszą znaną ludzkości metodą konserwacji żywności. Stosowana jest również dzisiaj. Suszeniu poddawane są różne produkty spożywcze – także warzywa. Uzyskują wtedy intensywny smak i aromat, a dzięki temu doskonale nadają się do doprawiania wielu potraw.

Warzywa suszone – od razu gotowe do użycia

Z warzyw przygotowuje się mnóstwo pysznych dań. Często stanowią one też podstawę wywarów, sosów, farszów, by nadać im głębię smaku. Najlepiej zastosować świeże warzywa, ale nie zawsze jest to możliwe. Wtedy bardzo dobra alternatywa to suszone warzywa, które dostępne są dzisiaj w wielu sklepach.

Proces suszenia warzyw pozbawia je wilgoci. Dzięki temu zmniejszają one swoją objętość, ale również mają wydłużoną trwałość, bo usunięcie z nich wody zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Suszenie odbywa się wtedy w przemysłowych urządzeniach – suszarniach elektrycznych.

Takie warzywa zachowują jednocześnie moc składników odżywczych – witaminy i minerały, flawonoidy, błonnik, białko. Nie zawierają dodatków – soli, wzmacniaczy smaków, konserwantów.

Susz warzywny – uniwersalna przyprawa kuchenna

Warzywa poddane procesowi suszenia bardzo dobrze sprawdzają się jako wszechstronna przyprawa do potraw. Mają intensywny smak i zapach, dlatego znakomicie uzupełniają różne dania – zupy, sosy, sałatki, pasty, gulasze, marynaty, kanapki, burgery.

Do wyboru jest wiele typów warzyw suszonych, w tym popularna włoszczyzna, czyli mieszanka marchewki, pietruszki, pora, selera i innych składników. W tej postaci można kupić też samą marchewkę, buraki, cebulę, kapustę, pomidory, czosnek.

Suszone warzywa – przykłady zastosowania w kuchni

Najczęściej stosowana jest włoszczyzna suszona. To mieszanka, która doskonale nadaje się do wszelkich zup i sosów – tych mięsnych oraz wegetariańskich. Można stosować ją zamiast kostek bulionowych.

W kuchni warto mieć także cebulę suszoną. Ta chrupiąca przekąska świetnie nadaje się jako posypka do kanapek, hot-dogów oraz hamburgerów.

Również popularne suszone warzywa to pomidory. Można dodawać je do sosów, przygotowywać z nich pasty, farsze. Aby były miękkie, warto namoczyć je wcześniej w oliwie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań kuchni włoskiej. Dobrze komponują się z makaronami, mięsami.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A.