Ciastko ciastku nie równe, ale każde z nich potrzebuje odpowiedniego opakowania. Klient kupujący w cukierni słodkości musi mieć możliwość ich przeniesienia w miejsce, gdzie zostaną ciastka skonsumowane. Dlatego cukiernie potrzebują ogromnych ilości opakowań cukierniczych. Takie pudełka na ciasto powinny być wygodne i estetyczne, a nawet w niektórych przypadkach, powinny być specjalnie dedykowane danej cukierni.
Nie anonimowe wyroby cukiernicze
Opakowania cukiernicze powinny być wizytówką i reklamą każdej firmy produkującej słodkie wyroby. Dlatego współpraca z odpowiednią drukarnią powinna być ścisła i długotrwała, ponieważ opakowania cukiernicze powinny co jakiś czas zmieniać swój design.Pudełko na ciastko musi zachęcać do odwiedzenia danej cukierni, informować o niej i powodować, że ludzie chętnie tam przyjdą. Projekt tego typu opakowania może być cukierkowy, łatwy do zapakowania ciastka, lekki i prosty do przeniesienia. Pudełka na ciasta charakteryzują się specjalnym uchwytem i tym, że muszą ciastko idealnie zabezpieczać. Kupując ciastko lub ciasto w cukierni nikt ni chce przynieść do domu „rozciapcianej mamałygi”.
Estetycznie i dekoracyjnie
Dzisiaj z powrotem widzi się powrót do kartonu. Wiele pudełek na ciasto to eleganckie, składane kartony, które posiadają różne wymiary. Pudełka na ciastka powodują, że reklamowana jest także sama cukiernia a ich zalety są bardzo duże, nie mówiąc już tutaj o aspekcie ekologicznym. Dlatego też plastikowe pudełka na ciasta ustępują już miejsca opakowaniom kartonowym.Pudełko na ciasto nie tylko jest stosowane do pakowania ciast zakupionych w danym miejscu, ale także do układania ciast w witrynie, przewożenia słodkości do klientów docelowych czy pakowaniu pięknie wykonanych tortów.Smaczne ciastko jest pakowane w ładne, estetyczne i bardzo dekoracyjne pudełko. To ma sens, ponieważ wszystko wtedy do siebie pasuje idealnie.
Wytrzymałe opakowania
Pudełka na ciasto powinny być mocne i wytrzymałe. Z tego też powodu, niektóre firmy proponują dodatkowo specjalne wkłady podtrzymujące, które zabezpieczają dno pudełka, w którym niesione ma być ciasto. Takie wkłady do pudelek najczęściej używa się do opakowania, w które pakuje się tort. Wytrzymałe opakowania na ciasta powinny też znaleźć swoje miejscu w domach weselnych i restauracjach. Tam też są wypieki i też, czasami, trzeba je bezpiecznie przenosić.