Skip to content Skip to footer

Najważniejsze informacje na temat pieców konwekcyjno – parowych

Piec konwekcyjno- parowy stanowi coraz częstszy element każdego punktu gastronomicznego. Pytanie jednak pojawia się – co to w ogóle jest? Czy zaczynając swój biznes warto zainwestować w taki piec konwekcyjny parowy czy też niespecjalnie? Poniżej przedstawione zostaną najważniejsze pytania i odpowiedzi odnośnie pieców konwekcyjnych parowych.

Co to jest piec konwekcyjny parowy?

Na początek warto powiedzieć trochę o tym, co to w ogóle jest za piec. Otóż tutaj gorące powietrze przetłaczane są przez specjalne filtry oczyszczające, które oczyszczają j z drobinek tłuszczu. Generalnie gorące powietrze właśnie ma za zadanie obróbkę pokarmu. Dodatkowo do tego dochodzi jeszcze zastosowanie pary wodnej, która sprawia, że potrawy łatwo się nie wysuszają.

Zasadniczo takie piece umożliwiają szereg różnorodnych czynności. Za ich pomocą można gotować na parze, blanszować, piec, zastosować kombinowaną obróbkę termiczno – parową, regenerować potrawy, grillować, wędzić czy smażyć bez tłuszczu. Jak widać zatem jest to dość wielofunkcyjne urządzenie.

Zalety pieca konwekcyjnego parowego

Jak dokładniej przedstawiają się zalety takiego rozwiązania? Wspomniana już została powyżej różnorodność technik, jakie można zastosować w danym piecu. Co więcej – jeśli tylko ustawienia temperatury i wilgotności są takie same, to z powodzeniem możemy przeprowadzać kilka tych procesów naraz.

Na dodatek warto podkreślić, że przygotowanie potraw nie trwa tu długo. Co więcej – jest to proces dość ekonomiczny. Warto jeszcze zaznaczyć, że potrawa jedynie zyskuje, ponieważ nie dochodzi do utraty wody i wysuszenia jej a cyrkulacja powietrza sprawia, że potrawy wzajemnie nie mieszają się zapachami.

Warto jeszcze zaznaczyć kilka innych zalet takich pieców konwekcyjnych parowych, a mianowicie ich niską awaryjność, możliwość regeneracji potraw, czy też możliwość zapamiętywania receptur.

Wady pieca konwekcyjnego parowego

Taki piec ma jednak również i swoje wady. Należy do nich przede wszystkim to, że niestety nie można przygotowywać różnych potraw, jeśli ustawienia temperatury i wilgotności powinny być dla nich różne.

Co więcej taki piec konwekcyjny parowy nie nadaje się raczej do użytku domowego. Niestety bowiem owszem jego nakłady energetyczne są niskie i bardzo opłacalne, jednak tylko wówczas, kiedy naprawdę z nich korzystamy, czyli przyrządzamy sporą liczbę potrwa.

Piece konwekcyjno parowe dostępne są w ofercie sklepu Gastroprodukt.pl