Skip to content Skip to footer

Zastosowanie suszu warzywnego

Susz warzywny to rewelacyjny dodatek do różnego rodzaju potraw. Zdecydowana większość osób decyduje się na jego zakup w sklepie natomiast są i tacy, którzy zdecydowanie stawiają na samodzielne jego przygotowanie. Warto jednak wiedzieć do jakich potraw możemy dodać wyżej wspomniany, aby zyskały one niepowtarzalny smak i aromat.

Susz z warzyw idealny do zup

Jednym z najczęstszych zastosowań suszu warzywnego jest jego dodawanie do różnego rodzaju zup. Oczywiście wszystko tak naprawdę zależy od tego z jakich warzyw się on składa. Jeżeli standardowo zostaną w nim zawarte takie warzywa jak marchew, pietruszka, por i seler to niewątpliwie znajdą one swoje zastosowanie przede wszystkim w rosole, ale również innych zupach typu krupnik, ogórkowa czy jarzynowa.

Jeżeli natomiast susz warzywny będzie posiadał takie dodatki jak suszone pomidory czy papryka, wówczas nie dodamy go raczej do wyżej wymienionych zup. Świetnie natomiast sprawdzi się w połączeniu z zupą pomidorową lub paprykową. Może on również nadać niepowtarzalnego smaku zupie krem z dyni.

Susz z warzyw idealny do sosów

Zdecydowana większość sosów również wymaga odpowiedniego doprawienia. Głównie powstają one na bazie bulionów warzywnych występujących w postaci kostki lub dobrze wszystkim znanej vegety w proszku. Jak wiadomo nie są to najzdrowsze produkty, ponieważ zawierają glutaminian sodu i wiele innych dodatków, które niekoniecznie mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

W związku z powyższym, zamiast stosować sztuczne dodatki i aromaty warto postawić na te zdrowsze, które samodzielnie przygotowaliśmy lub zakupiliśmy w sklepie. I tutaj idealnie sprawdzi się właśnie susz warzywny.

Susz z warzyw idealny do kasz

Susz warzywny może być także dodawany do kasz. Z całą pewnością pomoże nam to się pozbyć nudy na talerzu, a dodatkowo wzbogaci jej smak. W sklepach można kupić gotowe tego typu mieszanki od znanych producentów, co niewątpliwie przyspiesza ich przygotowanie.

Jeżeli jednak chcemy samodzielnie przygotować kaszę z takim dodatkiem, to raczej nie będzie to zbyt trudne w wykonaniu. Wystarczy, że do porcji kaszy dodamy susz z warzyw i ugotujemy wszystko razem. Wyjątkowe walory smakowe i niepowtarzalny aromat potrawy mamy zagwarantowane