Wielogodzinne, ciągnące przez całe przychodnie kolejki do lekarskich gabinetów. Piętrzące się recepty i pieniądze, których wskutek ich realizacji nieustannie ubywa z twojego konta. Chyba nie ma na świecie osoby, której nie przerażałaby taka wizja starości. Na szczęście jest sposób, aby nigdy nie została ona zrealizowana – wystarczy zadbać o kondycję fizyczną oraz dietę. Ten ostatni punkt wcielimy w życie włączając do swojego codziennego menu niepozorne buraki.
Co zawiera burak
Buraki mają wiele błonnika, kwas foliowy, witaminę C (oraz wiele innych witamin), a także następujące minerały: cynk, potas, wapń, sód, magnez, fosfor oraz żelazo. Czyni je to warzywem idealnym do spożycia przy profilaktyce oraz leczeniu niemalże każdej dolegliwości.Ostatni fakt ucieszy zwłaszcza osoby dbające o linię – burak w 100 gramach zawiera zaledwie 44 kilokalorie! Możemy więc spożywać go w dużych ilościach bez obaw o nadprogramowe kilogramy.
Jak jeść buraki
Oferty sklepów coraz częściej wychodzą na przeciw właściwemu dla naszego tysiąclecia tempu życia – w wielu marketach możemy nabyć ugotowane już buraki. Tak obrobione warzywo wystarczy pokroić w cienkie plastry i położyć na ulubionych kanapkach lub wrzucić do świeżej, lekkiej sałatki. Podobnie można postąpić z burakiem surowym, co serdecznie polecamy, gdyż jak wiadomo, każda obróbka termiczna sprawia, że część wartości odżywczych zostaje utracona.Wiele punktów oferujących zdrową żywność posiada w ofercie sok z kiszonych buraków. Aby zapewnić sobie świetne samopoczucie i zdrowie wystarczy wypić zaledwie szklankę tego napoju dziennie. Przetwory z buraków polecamy zwłaszcza fanom spędzania czasu wolnego w kuchni. Co prawda samo przygotowanie ich nie jest czasochłonne, ale buraki niestety nie sprzyjają utrzymywaniu porządku w sercu domu, więc do czasu poświęconego bezpośrednio na gotowanie należy doliczyć drugie tyle na zrobienie porządku.
Burak w nowoczesnym wydaniu
Najpewniej zadziwimy tą informacją kulinarnych tradycjonalistów: z buraków można przyrządzać nawet ciasta! Klasyczne czekoladowe brownie wzbogacone o drobno starte buraki będzie nadal smakowało wspaniale, ale zostanie uzupełnione o wartości odżywcze. Sprawi to, że pyszny deser będziemy mogli spożyć bez wyrzutów sumienia.
Sezon na buraki
Zastanawiacie się pewnie, o jakiej porze roku najbardziej warto sięgnąć po buraki. Polecamy spożywać je przez całe dwanaście miesięcy, buraki bowiem wspaniale się przechowują. Do tego są uprawiane w Polsce, a więc ich cena nigdy nie jest wysoka.