Wydaje się, że wiele osób nie jest świadomych tego, że piją nie do końca czystą wodę. Warto zawsze się upewnić, czy woda płynąca z kranu jest pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń. Brudna woda bowiem bywa źródłem bardzo wielu, często dosyć groźnych chorób.
Bakterie i inne drobnoustroje
Jednym z poważniejszych problemów z wodą jest obecność w niej drobnoustrojów. Jeśli w wodzie wykryte zostaną jakiekolwiek bakterie, absolutnie niezbędne jest szybkie uzdatnienie wody. Podobnie jest z innymi drobnoustrojami, jakimi są grzyby oraz wirusy.
Niektóre z drobnoustrojów wywołują najwyżej lekką niestrawność czy też inne niezbyt groźne dolegliwości. Są jednak również takie, które mogą całkowicie zniszczyć organizm. Pomimo, iż coraz częściej w kranach płynie już uzdatniona woda, to jednak nieraz zdarza się, że nie jest ona wcale wolna od bakterii, wirusów oraz grzybów.
Niestety, z wszystkich zanieczyszczeń to właśnie drobnoustroje najtrudniej usunąć z wody. Ażeby to zrobić, trzeba skorzystać z dość zaawansowanego filtra, najlepiej takiego ze złożem węglowym. Skuteczne uzdatnianie wody gwarantują również stacje wielofunkcyjne, które również pod wieloma innymi względami polepszają stan wody.
Żelazo i inne metale ciężkie
Kolejnym zagrożeniem dla czystości wody są metale ciężkie. Przede wszystkim chodzi tu o żelazo, które jest najczęściej wykrywane w wodzie. Niemniej jednak czasem konieczne jest też uzdatnienie wody wskutek wykrycia w niej manganu. Oba te metale są niezwykle niebezpieczne.
Żelazo najczęściej pojawia się w wodzie z powodu starej kanalizacji wodnej. Jednakże, przyczyną może być również głębinowe pochodzenie wody. W glebie metale ciężkie są powszechne, często przenikają one głęboko, aż do wód źródłowych.
Całe szczęście istnieją filtry do uzdatniania wody, których głównym zadaniem jest właśnie usuwanie metali ciężkich. Wiele z nich cieszy się naprawdę dużą skutecznością.
Inne właściwości wody
Warto zauważyć, że jeśli przeprowadza się uzdatnianie wody, oprócz usuwania zanieczyszczeń często przy okazji można również zmienić nieco różne właściwości wody. Pomagają w tym różnego typu filtry wielofunkcyjne.
Przede wszystkim chodzi tutaj o poprawę smaku oraz zapachu wody. Generalnie, samo uzdatnienie wody polegające na zlikwidowaniu chociażby metali ciężkich prowadzi do poprawy jakości smaku i zapachu.
Warto też zauważyć, że zaawansowane filtry często zmiękczają wodę. Jest to ważne choćby z tego względu, że pranie ciuchów w twardej wodzie często kończy się ich zniszczeniem.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Rosmosis