Polska kuchnia nie raz zaskakuje oryginalnymi połączeniami smaków. Turyści odwiedzający nasz piękny kraj nie mogą się nadziwić, jak można jeść zepsute ogórki, kapustę i najróżniejszego rodzaju kiszonki. My natomiast często dziwimy się, że z pozoru niepasujące do siebie składniki mogą stworzyć tak osobliwą kompozycję na talerzu.
Grzyb, który cenią Polacy
Rydze to grzyby jadalne uważane za jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów – zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor.
Te niewielkie grzybki idealnie nadają się do łączenia z różnorodnymi potrawami i jako smaczny dodatek do klasycznych polskich dań. Ich wielbiciele łączą je na przeróżne sposoby z zupełnie nieoczywistymi dodatkami. Czym mogą nas zaskoczyć?
Smaczne rydze marynowane i ryba?
Okazuje się, że tak! Choć ryba i grzyb może wydawać się bardzo osobliwym połączeniem to jednak śledzie norweskie i marynowane rydze tworzą bardzo smaczną kompozycję smaków. Dodatek cebuli, miodu i korzennych przypraw nada daniu świątecznego i uroczystego charakteru. Nadaje się ono zarówno jako dodatek do niedzielnego obiadu, jak i jedno z dań na wigilijnym stole.
Rydz i sałatka?
Jak się okazuje smaczne rydze marynowane mogą również dobrze komponować się jako element salatki. Rydze z dodatkiem sałaty lodowej, jajka i sosu musztardowo-miodowego zaskoczą niejednego sałatkowego smakosza.
W połączeniu z kaszą kuskus, papryką marynowaną, kukurydzą, suszonymi pomidorami i majonezem również zaprezentują się smakowicie.Kiedy do smacznych marynowanych rydzów dodamy salaty, oliwek i słodkiej cebulki otrzymamy ciekawe słono-ostre połączenie. Wielbicieli oliwek na pewno bardzo zaintryguje ta osobliwa kompozycja smaków.
Co powstanie z połączenia polędwicy wołowej i marynowanych rydzów?
Kto by pomyślał, że wołowina i smaczne marynowane rydze stworzą tak niesamowity zespół. Co z niego powstanie? Oczywiście, że TATAR.Gdy do polędwicy wołowej dodamy korniszonki, słodką cebulkę, jajko, sól, pieprz i drobno skrojone smaczne rydze marynowane otrzymamy zaskakującą kaskadę smaków rodem z wykwintnych restauracji. Jeśli dodatkiem do tego zestawu będzie galaretka z buraka i czarna quinoa uzyskamy prawdziwe królewską kompozycję.
Zaskakujące, ile różnych połączeń smakowych może dać dodatek jednego małego pomarańczowego grzybka. Smakoszy rydzów hamuje jedynie wyobraźnia. Bez względu na to, czy podamy je duszone w masełku, w okraszonej sosem miodowo-musztardowej sałatce, czy w połączeniu z klasycznym polskim tatarem – i tak zapewnią swoim wielbicielom niezapomniane doznania smakowe.