Skip to content Skip to footer

Zastosowanie odpowiednich opakowań cukierniczych do rodzaju asortymentu

Produkowane przez branżę cukierniczą artykuły wymagają zastosowania odpowiednich do ich rodzaju pojemników, w których można je transportować i przechowywać. Dostępna szeroka oferta zawierająca opakowania cukiernicze pozwala na dobór takich, które w najlepszy sposób zabezpieczą produkty przed uszkodzeniem, zanieczyszczeniem czy odkształceniem.

Jakie pojemniki jednorazowe najczęściej używa się do pakowania suchych wyrobów cukierniczych?

W przypadku konieczności zapakowania i przewozu ciast oraz ciastek suchych, które nie zawierają miękkich i delikatnych elementów wykonanych z kremu, masy lub bitej śmietany najczęściej używane są specjalnie przystosowane kartony. Są one produkowane ze sztywnego papieru powlekanego, dlatego bezpiecznie i higienicznie można w nich przewozić i przechowywać tego rodzaju artykuły spożywcze. Kartonowe opakowanie cukiernicze posiada konieczne atesty sanitarne i nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z zawartością. Papierowe pojemniki są lekkie, wygodne i posiadają standardowe wymiary, dzięki temu przestrzeń transportowa może być wykorzystana w sposób optymalny.

Jakie opakowania na ciasta o delikatnej strukturze są dostępne?

W przypadku konieczności zapakowania i przewozu ciast miękkich, delikatnych, które zawierają kremy, masy cukiernicze oraz bitą śmietanę lepsze są opakowania cukiernicze wykonane z polipropylenu. Tego rodzaju tworzywo jest wytrzymałe, szczelne i posiada także wszystkie konieczne atesty, dopuszczające je do kontaktu z artykułami spożywczymi. Z reguły opakowanie cukiernicze z polipropylenu posiada połączone denko i wieczko, można je zamykać na trwałe zatrzaski. Zapakowane w taki pojemnik ciasto lub tort jest bezpieczny i z pewnością nie jest narażony na jakiekolwiek czynniki zewnętrzne. Ciasto zachowa w transporcie nie tylko swoje walory smakowe, ale także będzie wyglądało estetycznie.

W jaki sposób najbezpieczniej zapakować tort?

Zabezpieczenie tak wrażliwego na uszkodzenia produktu jak tort wymaga użycia specjalnego opakowania na ciasta o formie tortownicy z przykrywką. Takie pojemniki są produkowane z przezroczystego wytrzymałego i sztywnego tworzywa, więc produkt jest w pełni bezpieczny. Oprócz funkcji transportowej tortownica w bardzo estetyczny sposób eksponuje zawartość i może być również doskonałym naczyniem do przechowywania w warunkach chłodniczych.