Organizowanie przyjęcia to zadanie pełne wyzwań. Oprócz opracowania menu, które zadowoli wszystkich gości, kluczowe jest także stylowe podanie potraw. W tym celu niezbędne będą specjalne akcesoria, które sprawią, że serwowanie będzie proste i efektowne.
Podstawą są naczynia i sztućce
Nieodzownym elementem każdego przyjęcia są talerze dostosowane do serwowanych dań. Zwykle potrzebne jest co najmniej jedno głębokie naczynie na zupę lub krem oraz duży talerz na danie główne, takie jak mięso czy ziemniaki. Jeżeli planujesz podać kilka różnych potraw, warto zapewnić gościom kilka różnych talerzy, które będą mogli wykorzystać w trakcie przyjęcia.
Jeżeli chodzi o sztućce, powinny być one dostępne w dostatecznej ilości i dostosowane do serwowanych potraw oraz deserów. Jeśli nie jesteś pewny, jak prawidłowo je ułożyć, możesz skorzystać z zasad savoir-vivre dostępnych w sieci.
Naczynia na potrawy i przekąski
Kluczowe jest posiadanie odpowiednich naczyń do serwowania różnorodnych dań i przekąsek. W przypadku zupy idealna będzie waza. Ziemniaki można podać w szklanej misce, natomiast mięso (o ile nie jest podane w sosie) prezentuje się doskonale na drewnianej desce. Jeżeli planujesz podać stek, drewniane deski do serwowania będą niezastąpione. Sos do mięsa czy ziemniaków najlepiej podać w specjalnej sosjerce.
Przekąski, takie jak wędliny i sery, powinny być serwowane na drewnianych deskach. W tym przypadku również doskonale sprawdzą się drewniane deski do serwowania.
Desery – jak je podać?
Rodzaj naczyń na deser powinien zależeć od typu deseru, jaki zamierzasz podać swoim gościom. Na przykład, jeśli planujesz podać lody, niezbędne będą pucharki do lodów. Ciasto w postaci tortu będzie się idealnie prezentować na paterze.
Jeśli postanowiliśmy podać sałatkę owocową, galaretkę lub deser na bazie kremu, warto zaserwować je w eleganckich salaterkach.