Skip to content Skip to footer

Właściwości lecznicze chrzanu tartego

Chrzan tarty ma bardzo wiele właściwości leczniczych o którym mało kto wie i stosuje ten produkt wyłącznie jako przyprawa. Chrzan to przede wszystkim naturalne lekarstwo na chore zatoki, niestrawność, katar oraz bóle kręgosłupa. Chrzan tarty to również doskonały produkt, dla tych osób, które chcą wybielić piegi.

Chrzan pospolity

Korzenie chrzanu pospolitego znalazły bardzo duże zastosowanie nie tylko w kuchni, jak znakomita przyprawa, ale jak zostało napisane na wstępie, również jako znakomity naturalny środek leczniczy. Dzięki niemu możemy pozbyć się wielu mniej lub bardziej groźnych dolegliwości.

W medycynie ludowej chrzan tarty stosuje się nie tylko do walki z katarem, zatokami i dolegliwościami trawienia, ale również do walki z bólami reumatycznymi, których w inny sposób bardzo trudno się pozbyć. Współcześni naukowcy bardzo często podkreślaną, że chrzan należy cenić również za działania antynowotworowe.

Chrzan – skuteczny środek antynowotworowy

Najważniejszymi składnikami chrzanu są glukozynolany, których produktami rozkładu są z kolei izotiocyjaniany. To właśnie izotiocyjaniany odpowiedzialne są zarówno za tak bardzo charakterystyczny i ostry smak chrzanu tartego oraz za zmniejszanie prawdopodobieństwa rozwoju chorób nowotworowych. Chrzan identycznie jak kapusta, kalafior, brokuły, brukiew, brukselka oraz rzodkiewka wykazują działania przeciwnowotworowe, dlatego też warto zadbać o to, aby znajdowały się w naszym jadłospisie.

Najnowsze badania wykazały, że produkty które zawierają izotiocyjaniany zmniejszają ryzyko zachorowania na raka pęcherza i co najważniejsze wykazują również hamujące działania na komórki raka przełyku oraz płuc. Regularnie spożywanie chrzanu tartego znacząco zmniejsza również prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.

Odpowiednie przechowywanie chrzanu tartego

Bardzo ważną kwestią w walce z nowotworami jest również odpowiednie przechowywanie chrzanu. Składowanie chrzanu tartego przez okres 2 miesięcy w temperaturze od 10 do 20 stopni, powoduje zmniejszenie się zawartości izotiocyjanianów nawet o 50%. Zamiast sięgać o chrzan ze słoiczków, które dostępne są na półkach sklepowych, zdecydowanie lepiej jest samodzielnie przygotować chrzan domowy ze świeżych korzeni chrzanu.

Na samym końcu warto wspomnieć również i o tym, że chrzan znakomicie pobudza nasze trawienie. Produkt ten fantastycznie ułatwia przyswajanie pokarmów i poprawia przemianę materii. Jest to doskonała propozycja przede wszystkim dla tych osób, które cenią sobie tłuste i ciężkostrawne potrawy.

Chrzan tarty kupisz na sklep.vitapol.pl