Skip to content Skip to footer

Hartowanie patelni

Udane gotowanie to nie tylko zdolności kulinarne, jakie musi posiadać osoba podejmująca się w tego niezwykłego wyzwania, ale też dobrej jakości sprzęt i garnki, które wykorzystywane są podczas tego procesu. Wśród wielu różnorodnych akcesoriów kuchennych na pewno na szczególną uwagę zasługują patelnie ze stali nierdzewnej.

Niezastąpione w kuchni

Wielu znakomitych kucharzy oraz osoby, które na gotowaniu się znają wiedzą, jak ogromny wpływ na smak potraw mają patelnie ze stali nierdzewnej. I choć jednym może wydawać się to śmieszne i niedorzeczne to jednak coś w tym jest. Po pierwsze, patelnie ze stali nierdzewnej są wręcz neutralne dla potraw, a kiedy jeszcze umiemy się nimi posługiwać, możemy być pewni, że przygotowane potrawy na długo zapadną w pamięć.

Odpowiednia temperatura

Osoby, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z patelniami ze stali nierdzewnej, na początku mogą napotkać pewne trudności związane z ich obsługą. Nie jest tajemnicą bowiem, że patelnie ze stali nierdzewnej wymagają specjalnego traktowania i zahartowania, by później doskonale służyły nam w kuchni przez długie lata. Jedną z kluczowych zasad, którą należy kierować się w trakcie użytkowania patelni ze stali nierdzewnej, jest niedopuszczenie do jej przegrzania się. Nowa patelnia powinna być stopniowo hartowana. Podstawową zasadą jest to, że nowej patelni ze stali nierdzewnej nie wolno przegrzać powyżej 250 stopni Celsjusza. Jeżeli przegrzejemy patelnię kilka razy, niestety, ale doprowadzimy do tego, że zacznie się ona nadmiernie przypalać, a do samego smażenia potraw konieczne będzie używanie sporej ilości tłuszczu.

Wygrzana patelnia

Co ciekawe mówi się też, że nowa patelnia ze stali nierdzewnej musi się wygrzać na danej, konkretnej kuchence. To znaczy, że stal, z której jest wykonana, powinna się odpowiednio naprężać, by mogła właściwie dystrybuować ciepło. Zazwyczaj polepszenie jakości smażenia na nowej patelni widoczne jest już po kilku razach od jej pierwszego użycia. To właśnie to stopniowe wygrzewanie patelni doprowadza do takiego momentu, że okazuje się ona niezastąpionym narzędziem w kuchni, zaś samej patelni ze stali nierdzewnej już na pewno nie będziemy chcieli zamienić na żaden inny wynalazek, typu patelnia z powłoką teflonową czy ceramiczną.

Patelnie ze stali nierdzewnej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl