Skip to content Skip to footer

Koncentrat barszczu czerwonego – na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. Serwowany jest przy różnych okazjach, nie tylko w czasie Wigilii. Swoją popularność zawdzięcza intensywnemu aromatowi i niepowtarzalnemu smakowi. Najczęściej do jego przygotowania oprócz świeżych buraków i aromatycznych przypraw służy koncentrat barszczu czerwonego, który sprawia, że zupa jest intensywna w smaku i przepięknie pachnie. Co więcej, koncentrat to w pełni naturalna, zdrowa baza – pod warunkiem, że kupując go, zwróci się uwagę na kilka kwestii i wybierze ten najwyższej jakości.

Jak wybrać koncentrat barszczu czerwonego, który zagwarantuje zupie doskonały smak?

Ile buraków w koncentracie?

Pierwszą kwestią, która pomoże zdecydować, który koncentrat barszczu czerwonego wybrać, jest koncentracja buraków. Im większa ich ilość, tym bardziej aromatyczny i intensywny jest koncentrat, a tym samym mniejsza jego ilość wystarczy, żeby zupa nabrała wyraźnego smaku.
Wybierając koncentrat, należy kierować się swoimi upodobaniami – jeśli barszcz na być bardzo intensywny, koncentracja buraków powinna być jak największa. Jeśli domownicy wolą zupę o łagodnym aromacie, lepiej sprawdzi się koncentrat z mniejszej ilości buraków.
Warto też pamiętać, że koncentracja nie równa się jakość. Rodzaj i stan warzyw użytych do produkcji koncentratu mógł być różny – w tej kwestii trudniej się zorientować bez wypróbowania produktu.

Skład produktu i producent

Inną wskazówką, która pozwoli ocenić, jaka jest jakość koncentratu barszczu czerwonego, jest skład umieszczony na etykiecie. Ten pozwoli się zorientować nie tylko w poziomie koncentracji buraków, ale także w z pozostałej zawartości produktu. Jeśli zupa ma być smaczna, ale zdrowa, lepiej unikać koncentratów ze sztucznymi barwnikami czy aromatami. O ile dodatek soli czy pieprzu nie jest niczym złym, o tyle barwniki pochodzenia nienaturalnego zwykle są bardzo szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.
Najlepiej wybierać produkty renomowanych, sprawdzonych producentów. Jeśli inni klienci chwalą koncentrat, można być pewnym, że świetnie sprawdzi się w przygotowaniu domowego aromatycznego barszczu.

Jaka zupa ma powstać z koncentratu?

Ważną kwestią przy zakupie koncentratu barszczu czerwonego jest rodzaj zupy, do której przygotowania ma posłużyć. W Polsce znane są różne rodzaje barszczu, różniące się intensywnością oraz gęstością, a także użytymi dodatkami.
Jeśli efekt końcowy ma być zgodny z zamierzeniem, koncentrat powinien odpowiadać rodzajowi barszczu – do zupy wigilijnej można użyć tego z dodatkiem wywaru z grzybów, do barszczu ukraińskiego z warzywami.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net